Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 4. listopada, u Centru za posjetitelje Poklon, krećemo s novom sezonom popularno-znanstvenih predavanja ”Znanost na Poklon(u)”. Otvaranje novog ciklusa pripada pustolovu, piscu i fotografu – Davoru Rostuharu, koji će predstaviti svoj najnoviji projekt ”Lovci sakupljači”.

 

Otkad se rod Homo na evolucijskom stablu odvojio od drugih primata prije dva milijuna godina, pa sve do prije nekoliko tisuća godina, svi ljudi bili su lovci sakupljači. U tom daleko najdužem periodu povijesti naše vrste, evoluirali su naš hardver i softver, postali smo to što jesmo i danas. Ne bismo li bolje razumjeli što smo to i tko smo, antropolozi već dva stoljeća posjećuju plemena koja i dalje žive kao lovci sakupljači. No pritisak je globalizacije golem pa njihov svijet ubrzano nestaje.

Fasciniran činjenicom da se nekoliko plemena još uvijek opire promjeni, Davor Rostuhar u dva je navrata posjetio jedno od tih plemena – Hadze – koje i dalje živi u prostoru „kolijevke čovječanstva“, na istoku Afrike, gdje je naša vrsta nastala. Prvi ih je put posjetio 2013., a potom im se vratio deset godina kasnije. To mu je omogućilo da svjedoči vrlo živom lovačko-sakupljačkom načinu života, ali i bilježi velike promjene koje ga ugrožavaju.

Kroz priču o posljednjim prvim ljudima na svijetu, Rostuhar iznosi širu priču o čovječanstvu, o tome tko smo, što smo i kamo idemo, te propitkuje jesmo li možda negdje pogrešno skrenuli i, ako jesmo, kako se možemo vratiti na pravi put.

 

Davor Rostuhar rođen je u Zagrebu, 1982. godine. Od 2001. godine radi kao samostalni pisac i fotograf, a od 2008. godine ima status samostalnog umjetnika pri HZSU. Radio je kao novinar i fotograf za brojne časopise, poput National Geographic Hrvatska, Meridijani i Geo, a od 2013. godine više je fokusiran na vlastite višegodišnje projekte koje provodi unutar Kluba za ekspedicionizam i kulturu, čiji je suosnivač i predsjednik. Proputovao je preko 120 zemalja svijeta i vodio preko 20 ekspedicija u neke od najzabačenijih predjela našeg planeta. Objavio je devet knjiga te je autor dva dokumentarna filma i jednog VR filma

Projekti kojima se do sada bavio su: Hrvatska iz zraka, Polarni san i Ljubav oko svijeta te najnoviji – Lovci sakupljači.

 

Davor Rostuhar svoje ekspedicije i projekte, osim u knjigama i filmovima, predstavlja i kroz multimedijalna predavanja.

Koristeći priču, fotografiju, video i zvuk, prenosi doživljaj upoznavanja najudaljenijih krajeva svijeta i kroz atraktivno i uzbudljivo putovanje uprizoruje priču o ljepoti i raznolikosti svijeta oko nas. Govori o značaju zaštite okoliša, kulturne i prirodne baštine, o poštivanju raznolikosti i o izgradnji kvalitetnijeg i pravednijeg društva.

Svoja predavanja Davor opisuje kao dokumentarne filmove uživo. Na platnu se vrti njegov autorski rad: fotografije i video filmići, ali naracija se ne odvija preko nekog nevidljivog spikera u studiju ili prezentira na ekranu, već Davor kao autor tih radova naraciju izvodi uživo pred publikom.

Ostale objave

[OBAVIJEST] ZATVARANJE CESTE (PETAK, 4. 10. I NEDJELJA, 6. 10. 2024.)

U petak, 4. listopada 2024. godine, u vremenu od 14.30 do 16.00 sati, cesta preko Učke (Ž-5047, na dionici Veprinac-Poklon-Vela Učka – Vranja), bit će zatvorena za promet zbog održavanja biciklističke utrke CRO Race. U nedjelju, 6. listopada 2024., u vremenu od 7.00 do 19.00 sati, dio županijske ceste Ž-5047, dionica Veprinac – Poklon bit će zatvoren za sav promet zbog održavanja automobilističke utrke.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content