Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Na temelju članka 134. stavka 1. podstavka 6. Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18, 14/19, 127/19 i 155/23 – Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama), članaka 14. i 26. Statuta Javne ustanove ”Park prirode Učka“, te Odluke Upravnog vijeća Javne ustanove „Park prirode Učka“ KLASA:007-02/24-01/01, URBROJ: 2157-3-6-07-24-39 od 10. listopada 2024, Upravno vijeće raspisuje:

 

JAVNI NATJEČAJ
ZA IZBOR RAVNATELJA/ICE
PARKA PRIRODE

 

 

Ravnatelja/icu javne ustanove za upravljanje parkom prirode imenuje ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije na mandatno razdoblje od četiri godine.

Kandidat mora ispunjavati sljedeće uvjete:

  • završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij (razina 7.1.sv ili 7.1.st HKO-a – Hrvatskog kvalifikacijskog okvira) iz područja prirodnih, biotehničkih, biomedicinskih, tehničkih i društvenih područja,
  • najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Uz vlastoručno potpisanu prijavu na javni natječaj u kojoj se navode osobni podaci podnositelja prijave (ime, prezime, adresa stanovanja, broj telefona i e-adresa), podnositelj prijave dužan je priložiti:

  • životopis,
  • presliku diplome,
  • presliku domovnice,
  • uvjerenje pribavljeno od nadležnog suda ili sustava e-Građani da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak (ne starije od mjesec dana od objave javnog natječaja u Narodnim novinama),
  • dokaz o radnom iskustvu (elektronički zapis o radno pravnom statusu (ERPS)/e-radna knjižica Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje), presliku ugovora o radu ili potvrdu poslodavca o vrsti i trajanju poslova koje je obavljao i razdoblje u kojem je kandidat obavljao navedene poslove,
  • izjavu kandidata ovjerenu kod javnog bilježnika, pod kaznenom i materijalnom odgovornošću, o nepostojanju okolnosti iz članka 239. stavka 2. Zakona o trgovačkim društvima (NN 111/93, 34/99, 121/99, 52/00, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 152/11, 111/12, 68/13, 110/15, 40/19, 34/22, 114/22, 18/23 i 130/23),
  • koncepciju rada i razvoja Javne ustanove „Park prirode Učka”.

Isprave se prilažu u neovjerenoj preslici, a prije izbora kandidat će predočiti izvornik.

Na javni natječaj se pod istim uvjetima mogu prijaviti osobe oba spola, sukladno članku 13. stavku 2. Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08 i 69/17).

Kandidat koji se poziva na pravo prednosti prilikom zapošljavanja u skladu s člankom 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN 121/17, 98/19, 84/21 i 156/23), a koji u trenutku podnošenja prijave ispunjavaju uvjete za ostvarivanje toga prava, dužni su uz prijavu, priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta iz javnog poziva i dokaze za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju. Popis dokaza za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju nalaze se na internetskoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja:

https://branitelji.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/Nikola/popis%20dokaza%20za%20ostvarivanje%20prava%20prednosti%20pri%20zapo%C5%A1ljavanju-%20ZOHBDR%202021.pdf

Kandidat koji se poziva na pravo prednosti pri zapošljavanju sukladno članku 48.f Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata (NN 33/92, 57/92, 77/92, 27/93, 58/93, 02/94, 76/94, 108/95, 108/96, 82/01, 103/03, 148/13 i 98/19), uz prijavu na natječaj, osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta, dužan je priložiti i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo takvo pravo, izjavu da do sada nisu koristili pravo prednosti pri zapošljavanju po toj osnovi te dokaz iz kojeg je vidljivo na koji je način prestao radni odnos kod posljednjeg poslodavca (rješenje, ugovor, sporazum i sl.).

Kandidat koji se poziva na pravo prednosti prilikom zapošljavanja u skladu s člankom 9. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 157/13, 152/14, 39/18 i 32/20), uz prijavu na javni natječaj dužan je, osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta, priložiti i dokaz o invaliditetu.

Kandidat pripadnik nacionalne manjine ima pravo pozvati se na prednost pri zapošljavanju na temelju članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina (NN 155/02, 47/10, 80/10 i 93/11 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), bez obveze dostavljanja dokaza o nacionalnoj pripadnosti.

Prijavom na javni natječaj kandidat daje privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u prijavi, kao i dokumentacije dostavljene prijavom, u svrhu odabira kandidata i privolu na dostavu obavijesti o rezultatima koja se dostavlja svim kandidatima, uključujući ime i prezime kandidata te struku. Prikupljeni osobni podaci obrađivat će se u skladu s važećim propisima, odnosno s Uredbom (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016., te Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

Javni natječaj za izbor ravnatelja/ice parka prirode provodi Povjerenstvo koje imenuje ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije. Povjerenstvo za provedbu natječaja utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja te provodi razgovor (intervju) radi utvrđivanja njihovih stručnih znanja, sposobnosti i vještina i ocjene koncepcije rada i razvoja Javne ustanove „Park prirode Učka“. Na temelju rezultata provedenog razgovora (intervjua) Povjerenstvo će predložiti kandidata za imenovanje ministrici zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Javni natječaj objaviti će se u Narodnim novinama, u dnevnom tisku (Novi List), na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (https://burzarada.hzz.hr ) te na mrežnim stranicama Javne ustanove „Park prirode Učka“ (https://www.pp-ucka.hr/ ) i Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije (https://mzozt.gov.hr ).

Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja podnose se osobno ili poštom preporučeno u roku od 8 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama na adresu Javna ustanova „Park prirode Učka“, Poklon 8, Vela Učka, Ičići 51414, s naznakom: „Ne otvarati – natječaj za izbor ravnatelja/icu parka prirode.

Urednom prijavom smatra se prijava koja sadržava svu traženu dokumentaciju navedenu u javnom natječaju. Nepotpune i nepravovremene prijave neće se razmatrati, a o imenovanju ravnatelja/ice parka prirode kandidati će biti obaviješteni najkasnije u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava.

 

Tekst natječaja možete preuzeti ovdje: Natječaj za ravnatelja-PP Učka

Ostale objave

[NAJAVA PREDAVANJA] Boštjan Surina: Znamenita flora Liburnijskog krša

U četvrtak, 17. listopada, s početkom u 18 sati, u Centru za posjetitelje poklon, održat će se drugo predavanje u ciklusu “Znanost na Poklon(u)”. Nakon uspješnog gostovanja Davora Rostuhara, u Park prirode Učka stiže botaničar dr. sc. Boštjan Surina, kustos u Prirodoslovnom muzeju Rijeka, koji će održati zanimljivo predavanje “Znamenita flora liburnijskog krša”.

pročitajte više

NAJAVA IZLOŽBE: ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NA ĆIĆARIJI (OPĆINA LANIŠĆE)

U Centru za posjetitelje Poklon, do 3. studenog, možete pogledati izložbu Arheološka istraživanja na Ćićariji (Općina Lanišće), koja je nastala u suradnji Arheološkog muzeja Istre i Državnog arhiva u Rijeci. Autori ove dvojezične izložbe su Tatjana Bradara i Nenad Kuzmanović, a izložba se može pogledati radnim danom od 9 do 17 sati te vikendom od 9 do 18 sati.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content